- Úvod
- Základní registry
- Registr obyvatel
- OVM a SPUÚ
- Jak se přihlásit k odběru dat z ROB
Jak se přihlásit k odběru dat z ROB
Chci přijímat údaje o občanech z ROB
Pokud jste podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba a chcete od občanů přijímat údaje poskytované z ROB na základě jejich souhlasu, musíte se nejprve přihlásit k odběru těchto údajů. Přihlášení je podmínkou pro využívání této služby.
Kdo může podat přihlášení?
Přihlášení mohou podat pouze:
právnické osoby,
podnikající fyzické osoby evidované v registru osob (ROS).
Služba není určena pro fyzické osoby, které nepodnikají nebo nejsou vedeny v ROS.
Jak se přihlásím?
Vyplňte a odešlete formulář pro přihlášení k odběru dat.
Za právnickou osobu podává formulář její statutární orgán. Za podnikající fyzickou osobu podává formulář přímo podnikatel.
Jaké údaje budu dostávat?
Po přihlášení můžete přijímat údaje poskytnuté subjektem údajů na základě jeho souhlasu. Současně si můžete stanovit doplňující identifikační údaje, které vám pomohou jednoznačně ztotožnit osobu ve vaší evidenci (například číslo smlouvy nebo číslo odběrného místa). Poskytnutí těchto nepovinných doplňujících údajů je vždy na rozhodnutí subjektu údajů.
Potřebuji změnit nastavení nebo službu ukončit
Po odeslání formuláře již nelze nadefinované doplňující údaje měnit.
Pokud chcete přestat údaje přijímat, je nutné podat písemnou žádost Digitální a informační agentury. Pro bližší informace je možné zaslat dotaz na rob@dia.gov.cz.
Související dokumenty
Legenda – vysvětlivky
Podnikající fyzická nebo právnická osoba – je příjemce údajů, který je oprávněn k podání výše uvedené žádosti. Podání je umožněno osobám identifikovaným v ROS, tj. těm, které mají přiděleno IČO. Jiné fyzické osobě tak proto není umožněno žádost podat.
Subjekt údajů – fyzická osoba udělující svůj souhlas s poskytnutím referenčních údajů z registru obyvatel a dalších nepovinných údajů nad rámec referenčních údajů pro účely jednoznačného ztotožnění.
Poskytnutí údajů jiné osobě § 58a zákona č. 111/2009 Sb. – na žádost subjektu údajů mohou být z registru obyvatel poskytnuty referenční údaje ve vymezeném rozsahu jiné fyzické nebo právnické osobě a zároveň lze rovněž připojit doplňující informaci.
Legislativní změna od 29. 6. 2018
Souhlasy s poskytnutím údajů podané žádostmi před 29. 6. 2018, kdy došlo ke změně zákona č. 111/2009 SB., které nevyžadovaly přihlášení jiné osoby k odběru, zůstávají v platnosti, dokud je subjekt údajů neodvolá (https://e-sbirka.gov.cz/sb/2009/111/2026-01-01#par_58a).